Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Український костюм у часі і просторі

Українізація українців: естетичний аспект

Протягом зародження, розвитку, життя кожного етносу складається своєрідна гармонія між його ландшафтом проживання, кліматом, системою харчування, генотипом, психологією, мовою, естетичними уподобаннями, соціально-політичною системою тощо. Ця гармонія дозволяє кожному етносу, як макроорганізму, мати силу та потугу для життя та подальшого розвитку.

Сьогодні в українського етносу така гармонія сильно порушена. Багато українців користується невластивою цій землі чужою мовою, носить “глобалізований” одяг, харчується непритаманними продуктами, розгублено блукає серед нав’язаних ззовні естетичних збочень тощо. Генотип, фізіологія, психіка українців знаходяться у протиріччі з такою системою існування. Життя в таких умовах виснажує організм, коли всі сили витрачаються не на розвиток, а на виживання.

Для повернення сили та наснаги українському етносу необхідно повернення гармонії. Це велике завдання, що має багато складових. Успіх кожної зі складових – це чергова цеглинка у могутню будівлю майбутнього України.

Одна зі складових – це одяг, що дозволяє повернути гармонію. Українцям необхідний одяг, що поєднує в собі сучасні модні тенденції, вдалі винаходи, сучасні матеріали та технології – з українськими традиціями, що відповідають нашій антропології, клімату, естетичним уподобанням тощо. Щоб упевнено просуватись вперед – необхідно мати міцний тил. Необхідна основа, від котрої можна відштовхнутись молодим дизайнерам під час пошуків нових форм та тенденцій розвитку сучасного одягу.

Проект “Український костюм у часі і просторі” є складовою частиною більш широкого проекту “Традиції, звичаї та побут українського народу”. В рамках проекту вперше в Україні були проведені соціологічні дослідження, що мали на меті визначити в усіх регіонах нашої країни рівень знань громадян про духовну і матеріальну культурну спадщину, наявність зацікавленості в пізнанні цієї спадщини, бажанні, щоб вони стали частиною сьогоднішнього буття. Дослідження показали рівень знань по регіонах, більш високий у західних і дуже низький в східних. Але в усіх регіонах біля 90% молоді бажає знати нашу духовну спадщину і втілювати її в сучасному житті.

Ще у грудні 2004 року була проведена наукова конференція “Український костюм у часі і просторі”, в роботі якої взяли участь понад 80 фахівців з України та діаспори. На конференції було проаналізовано таке феноменальне явище нашої традиційної культури як національне вбрання і його роль в духовному житті нашого народу. За результатами вивчення національного вбрання по всіх регіонах видано мультимедійний альбом “Українське вбрання”, в якому знайшли своє відображення всі особливості народного вбрання по всіх регіонах, які дають цілісну картину цього феномену в нашій країні.

14 грудня 2006 року в “Українському Домі” відбулася презентація цього мультимедійного альбому. Одночасно з презентацією на третьому поверсі “Українського Дому” відкрилась виставка, на якій представлені зразки традиційного національного одягу з різних регіонів України. Поряд з цивільним народним вбранням вперше в Києві демонструються зразки українського військового однострою 1-ої половини ХХ століття – авторський проект Богуслава Любів (м. Львів). Виставка триватиме до 22 січня.

Одночасно на другому поверсі “Українського Дому” проходить виставка українських старожитностей з приватних колекцій Президента України Віктора Ющенка та інших колекціонерів. На виставці представлені зразки вишиванок, трипільської кераміки, дерев’яної церковної скульптури, килими тощо. Виставка триватиме до 28 січня.


З питань придбання мультимедійних альбомів:
1. Українське вбрання;
2. Українська сімейна обрядовість: весілля;
3. Архітектура України;
4. Знаки і символи української культури;
5. Святковий календар українців

звертайтеся до директора ТОВ “Продекс” Філоненка Андрія Миколайовича
тел. (044) 331-82-22; 331-93-39
моб. 8 (050) 381-26-48



----------------------------------------------------

В тему:

Проект Сенсар: мова, одяг, Лінукс

Нова арійська культура: естетика, стиль, дизайн

Жнива родинної пам’яті

Модна тенденція (2003 рік)

Kyiv fashion 2004

Kyiv Fashion 2005

Джинсові вишиванки: “мікс” українського й американського

Всі на виставку “Княжа доба”

Інтернет-крамниця “Рідна мода”

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи