Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Київське студентство тягнеться до рідного коріння.

27 квітня з 14:00 до 22:00 Центр культури і мистецтв Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана проводить фестиваль традиційної української культури “Етно-еволюція”.
В усіх народів світу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, народжуються діти, що стають вовкулаками. Вовкулака – це завжди чимось не задоволений чоловік; який в день святого Юрія перекидається вовком, бігає разом з іншими звірами по лісі й має лише опасок на своїй довгій кудлатій шиї. А в день зимового Миколи він знову перекидається чоловіком. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає.


Всім нам, хоч інколи, але доводилось брати участь в народних обрядах, звичаях, незалежно від того, чим ми займаємось, якою культурою цікавимось, яку віру сповідуємо, прагнемо ми того чи ні. Тому, що без таких подій в житті людини, як народження, хрестини, весілля, похорон, а в громадському житті – гуртова праця, свята, дозвілля, життя не існує. Кожен народ має свою традиційну культуру, яка формувалась віками, і є великим незбагненним духовним скарбом, без якого неможливий природний розвиток особистості.

Для кожної сучасної прогресивної молодої людини, українця, що шанує себе і шанує інших, не припустимо не знати культури свого народу. І якщо закордонний колега запитає тебе про твій народ, його традиції, чи зможеш сказати щось більше за «Вєрку Сердючку», «шаровари» та «дикі танці»?

На жаль, у багатьох з нас сформувався погляд на традиційну народну культуру, як на самодіяльну, штучну культуру, нав’язану нам системою, від якої ми ніяк не можемо позбутись і до сьогодні, постійно чуємо її по радіо, бачимо по ТВ. І на сьогодні держава підтримує цю псевдокультуру, що не сприймається ніде в світі. А народ, який постійно зомбували, розстрілювали, катували, морили голодом, саджали до Сибірів, Соловків, нищили в концтаборах, приймає цю так звану культуру, єдина мета якої – деградація, а зрештою знищення нації.

Хочемо нагадати слова українського філософа Григорія Сковороди «…Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним… Чи ти лях? Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду…».

Наш фестиваль призначений саме для того, щоб ми не ставали вовкулаками, щоб хоч невеличка частинка аудиторії, в першу чергу рушійна сила – студентство, яке відвідає цей фестиваль, доторкнулась до культурного, тисячолітнього надбання нашого народу, збагатилася ним, просто використала в своєму житті. Людина вважається по-справжньому інтелігентною та освіченою, коли вона звертається до свого справжнього коріння. Ти українець? Будь ним!



Основна концепція фестивалю:

Музичне фольклорне дійство у вигляді свята, виставки народних промислів (вишивка, гончарство, різьблення тощо), вуличного гуляння, концерту, в якому беруть участь найкращі фольклорні та world music гурти, театри України.


Структура та програма фестивалю:

1. Виставка, ярмарок, майстер-клас народних традиційних промислів, виробів з дерева, металу, шкіри, соломи, вишиванок (сорочок, рушників, серветок, картин та ін.).

2. Вуличні народні гуляння, народна кухня: вареники, млинці, куліш, традиційні солодощі, узвар та ін.

3. Прес-конференція до фестивалю на тему популяризації та важливості традиційної народної культури.

4. Концертна програма, яка поділяється на денну та вечірню. Денна програма розпочинається біля входу в ЦКМ КНЕУ на імпровізованій сцені виступами фольклорних ансамблів та переноситься на основну сцену (16:00-19:00); вечірня програма проходитиме на основній сцені (19:00-22:00), на яку після урочистої частини буде запрошено ініціаторів та організаторів фестивалю.


Очікеється участь такіх гуртів: “Гайдамаки”, “Карпатіяни”, “Очеретяній кіт”, “Пропала Грамота”, “Божичі”, “Кралиця”, “Лукині роси”, “Гуртоправці”, “Володар”, “Гуляйгород”, “Буття”, “Древо”, “Надобридень”, театр “Дах”, співачку Росаву.


В майбутньому організатори сподіваються зробити цей фестиваль в ЦКМ КНЕУ щорічним і всеукраїнським. Випускати та поширювати компакт-диски із записами запрошених на фестиваль гуртів серед молоді та студентства, проводити святкові концерті, вечорі та вечорниці на сцені ЦКМ КНЕУ. Створити своєрідну базу для того, щоб поділитись досвідом з іншими навчальними закладами України для організації у них подібних фестивалів з метою популяризації традиційної української культури серед молоді та студентства.


Контакти:

Координатор фестивалю Валерій Гладунець
тел. 8 (096) 66 56 486;
e-mail: [email protected]

Режисер постановник фестивавлю Олег Гаращенко
тел. 8 (050) 976 46 86;
e-mail: [email protected]

Прес-серетар фестивалю Студентка 4-го курсу, ФЕФ, КНЕУ Наталка Лещенко
тел. 8 (097) 320 69 74, 8 (050) 974 08 11,
e-mail: [email protected]


Організатори фестивалю:
- директор ЦКМ КНЕУ Бабіч Д.Р.
- художній керівник Гаращенко О.В.
- фольклорна студія ЦКМ КНЕУ
- фольклорний гурт “Голубка”, керівник Гладунець В.В.
- студентський туристичний клуб “Скіфи”, президент Корнилюк Р.В.


Партнери фестивалю:
- організація “Спортивні та культурні ініціативи”, С. Харчук
- фестиваль “Шешори”, О. Михайлюк
- музей “Івана Гончара”, П. Гончар
- гурт “Пропала грамота”
- гурт “Гайдамаки”
- гурт “Карпатяни”
- гурт “Божичі”
- “Всеукраїнська асоціація молодих дослідників фольклору”
- “Школа традиційного народного танцю”
- “ФДР-вісті з Краю”, Юрко Зелений



----------------------------------------------------

В тему:

Проект Сенсар: мова, одяг, Лінукс

Мова і війна

Громадські організації занепокоєні “малоросізацією суспільства”

Фестиваль української автентичної музики “Ростоки”

Осучаснений український фольклор живе та квітне!

Безпечно. чисто. весело
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи