Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Луганські археологи розкопали древній курган

Наші пращури, індоєвропейці, були не лише сучасниками скіфів і сарматів, але й жили по сусідству на сході України. Це доводить відкриття луганських археологів. Поблизу селища Красноріченськ вони розкопали курган, якому понад чотири тисячі років.
Історики з’ясували – тут мешкали племена, що прийшли з Південного Сходу. Древні люди займалися переважно рослинництвом і не були войовничими, бо не мали багато зброї. Численні знахідки, переважно предмети побуту, вказують на катакомбну культуру. У розкопаному кургані знайшли своєрідні могили тієї епохи. Померлих ховали у порожніх кімнатах, які накривали великими деревами.

Костянтин Красильников, доцент кафедри всесвітньої історії Луганського Національного педагогічного університету:
Катакомбную культуру хорошо знают Северный Кавказ, Ростовская область, потом Днепропетровская, а мы были в каком-то вакууме, теперь мы видим, что здесь стыкуются разные варианты, более восточные - донской, поволжский, так и днепровский вариант, то есть стык культур.

Досвідченим археологам і студентам-історикам у розкопках кургану усіляко сприяють місцеві мешканці. Люди пишаються історичним минулим, тож допомагають технікою та порадами. І обіцяють стежити за курганом по закінченні цьогорічної експедиції, щоб замість них не з’явилися так звані чорні археологи.

Микола Куценко, мешканець с.Красноріченськ:
Думали маленькое захоронение, что такое большое даже не думали. На сегодня я уже заинтересовался, здесь порядка десяти таких захоронений. Будем контактировать постоянно с археологами, чтобы в следующем году приехали и нормально поработали.

Археологи задоволені, що вчасно почали розкопки, бо курган поступово руйнується й багато древніх поховань уже безслідно зникли. Втім знайденого матеріалу вистачить, аби Луганщина стала новою Меккою для істориків і знавців старожитностей.


----------------------------------------------------

В тему:

Солярні символи Донбасу і Приазов’я

Єнакіївський читацький клуб “Перехід-IV” вивчає курганні стародавності

В Луганську пройшов ІV обласний з'їзд гуртків плекання української мови

Одвічно українська земля

Сенсаційне відкриття зробили археологи із Запоріжжя

Скіфські війни та формування населення Центральної України. Скіфи-сколоти

Трипільські витоки містобудівних традицій у давніх слов’ян

Марш титанів: історія Білої раси
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи