Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Війна - це бізнес

Світ:

Нафтові магнати допомагали планувати військову операцію в Іраку.
Не зважаючи на те, що США стверджують, буцімто війна в Іраку йде за свободу, версія про те, що велике значення мають нафтові поклади, отримує усе нові підтвердження. Наприклад, за даними Wall Street Journal нафтові гіганти США та Великої Британії відіграли активну залаштункову роль у військовому плануванні перед початком війни в Іраку. Вони надали військовим неабияку допомогу в підготовці військовослужбовців до дій із забезпечення контролю над нафтовими родовищами Іраку.

Зокрема, співробітники компаній нафтодобувного сектору в якості резервістів армії США брали участь у навчаннях в західному Техасі, демонструючи солдатам і офіцерам інженерних військ, як краще провадити операції по захопленню нафтових полів.

За даними газети співробітники British Petroleum надавали консультації військам у Кувейті по діям на родовищі Румейла. Із посиланням на британських військових інженерів газета пише, що співробітники Shell допомогали їм у підготовці до операцій у південному Іраці. Найбільша американська сервісна і інжинірингова компанія Halliburton протягом кількох місяців перед війною брала участь у розробці планів з відновлення іракської нафтової інфраструктури.

Керівників деяких фірм запрошували навіть на брифінги до Петагону, де готувалися плани дій на випадок підпалу іракцями нафтових свердловин.

Цікавий факт: окрім зброї морським піхотинцям, рейнджерам та солдатам інженерних військ видавали також міні-підручники з нафтової справи в цупкій пластиковій обкладинці. На цьому тлі заяви американської адміністрації про те, що війна зовсім не пов'язана з нафтою, виглядають доволі дивними.

Офіційно нафтові компанії відмовляються підтверджувати повідомлення про власну участь в плануванні післявоєнного відновлення нафтової промисловості Іраку, повідомляє ІТАР-ТАСС. WSJ натомість впевнена, що вони відіграли значно активнішу залаштункову роль у військовому плануванні операцій, ніж вважали раніше. "Іракська нафта, - зауважує газета, - являє собою дуже складну політичну проблему для адміністрації Буша, котра має міцні зв'язки з нафтовою галуззю".

Справді, наприклад, теперішній віце-президент Дік Чейні до 2000 року очолював компанію Halliburton і досі отримує від неї преміальні.

Між іншим, саме Halliburton напередодні отримала підряд на гасіння нафтових свердловин. І навколо цього може виникнути грандіозний скандал - хоча вголос про те, що отримання контракту пов'язане з Діком Чейні, поки не говорять.

Тим не менше є всі ознаки того, що демократи готові нескінченно чіплятися до адміністрації Буша. "Я спрямовую до вас цей запит, щоб дізнатися, чому адміністрація безальтернативно віддала контракт, який може коштувати десятки мільйонів доларів, підрозділу компанії Halliburton і не повідомила про це Конгрес", - пише конгресмен-демократ від штату Каліфорнія Генрі Ваксман до Пентагону, генерал-лейтенанту Роберту Флауерсу, главі інженерної служби армії США.

Як повідомили Комерсанту в прес-службі конгресмена, він не знає, чи лоббіював віце-президент цю фірму. Однак "те, що інформацію про тендер не було надано іншим компаніям і Конгресу США, викликає серйозне хвилювання".

На думку спостерігачів запит конгресмена Ваксмана може стати початком великого скандалу. Віднині компанія Halliburton і віце-президент США перебуватимуть в центрі уваги преси та законодавців-демократів.

Між тим компанія і Дік Чейні вже неодноразово опинялися в центрі скандалів. Зокрема, коли Чейні очолював компанію, Halliburton в обхід американських санкцій примудрилася доставити до Іраку нафтове обладнання на 75.000.000 $. Для цього гешефт довелося провадити через французьких посередників, а коли ця обставина з'ясувалася, Чейні довелося довго виправдовуватися. (NEWSru.com)

В тему:

Брудні справи апологета “нового американського століття” Річарда Перла
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи