Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Забави лібералів

Категорія:

Секретним указом Ющенко подарував Януковичу дачу в "Пущі-Водиці".

 


Президент України Віктор Ющенко подарував своєму політичному опонентові, екс-прем'єру і лідеру Партії регіонів Віктору Януковичу урядову резиденцію "Межигір’я", пише 28 лютого газета "Дело".

Видання з'ясувало: 9 липня 2007 року, в день народження тодішнього прем'єра, президент Ющенко підписав секретне розпорядження №148. Документ свідчив: урядова дача на території комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" надається в користування голові Кабміну Віктору Януковичу.

Згодом цей документ не з'явився ні на сайті президента, ні в інших відкритих джерелах. Єдине офіційне підтвердження того, що розпорядження існує, "Делу" надало Державне управління справами.

"9 липня 2007 року на сайті президента з'явився інший документ - указ голови держави, яким він зобов'язав прем'єра виконати рішення РНБО і забезпечити фінансування дострокових виборів. Не виключено, що саме таку ціну - згоду на дострокові вибори і, як наслідок, втрату влади - заплатив прем'єр за будиночок в Пущі-Водиці", - припускають журналісти.

Сам факт того, що екс-прем'єр проживає в ""Межигір’ї" широко відомий. Цього не приховує і сам Янукович. наприкінці минулого року він заявив, що ремонт в його київській квартирі ніяк не закінчиться, і тому він вимушений тимчасово жити на держдачі. За словами Януковича, він має щомісячно сплачувати 11 тисяч гривень за оренду будинку.

Варто також зазначити, що 12 лютого на сайті президента був оприлюднений указ, згідно з яким Управління державної охорони України вже не охоронятиме держдачу "Межигір’я". Ющенко вніс зміни до свого указу від 13 січня 2006 року "Про державну охорону важливих державних об'єктів", які полягають в заміні слів "державних резиденцій "Залісся" і "Межигір’я" словами "державної резиденції "Залісся".

Янукович: я вкладав у "Межигір’я" свої гроші

22 лютого Віктор Янукович підтвердив, що у нього дійсно є дача в резиденції "Межигір’я", виділена указом президента. Причому, сказав він в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, він намагається викупити будівлю, в якій проживає, але не може узгодити з його власником ціну.

"На території цього об'єкту є невелика ділянка землі, приблизно півтора гектара. На якій розташований будинок площею приблизно 250 квадратних метрів, не більше. У цьому будинку я живу з 2006 року, з того часу, як президент (Віктор) Ющенко підписав відповідний указ", - сказав Янукович на прохання внести ясність щодо відношення до цієї будівлі.

"Коли будинок був виділений мені указом, я разом з Державним управлінням справами відремонтував його, щоб там можна було жити. Я вкладав туди свої гроші", - додав він.

"Після того, як в 2007 році "Межигір’я" було приватизоване структурою... я не пам'ятаю її назви, я з цією компанією уклав угоду про оренду", - зазначив екс-прем'єр. Тепер, за його словами, він вимушений щомісячно платити 11 тисяч гривень за оренду будинку.

За даними Державного управління справами, територія цієї резиденції займає 136,8 гектара. Вона обнесена п'ятиметровою залізною огорожею по периметру, і усередині неї охороняють бійці "Титану". За радянських часів в цій резиденції жили Микита Хрущов і Володимир Щербицький.

Наразі за огорожею йде активне будівництво, яке почалося понад півроку тому. Щодня на територію резиденції проїжджають десятки вантажних машин з будматеріалами.

Як приватизовували резиденцію "Межигір’я"

13 червня 2007 року резиденція "Межигір’я" (сіло Нові Петрівці Вишгородського району Київської області) була передана з підпорядкування Кабміну в управління Міністерства природи. Документ підписав Віктор Янукович. Потім "Межигір’я" було переведене у ведення НАК "Надра України".

За інформацією ряду видань, потім "Надра" обміняла низку об'єктів нерухомості в "Межигір’я" на дві нежилі будівлі в центрі Києва (будинок №3/5 і будинок №7 по вулиці Паркова дорога). Згідно з угодою, яка була укладена 25 вересня 2007 року, резиденція дісталася приватній фірмі "Медінвесттрейд".

На початку січня Кабмін Юлії Тимошенко скасував розпорядження попереднього уряду про передачу "Межигір’я" Міністерству природи. Проте опитані "Делом" юристи стверджують, що договір обміну з комерційною фірмою можна скасувати тільки судовим рішенням. А доти держрезиденція залишатиметься в приватних руках.

У Державному управлінні справами стверджують, що земельна ділянка, на якій розташована резиденція, як і раніше, знаходиться в користуванні державного комплексу відпочинку "Пуща-Водиця". За даними ДУС, в державний акт на право постійного користування зміни не вносилися. Також у ДУС немає інформації про укладення договору між НАК "Надра України" і компанією "Медінвесттрейд".

До речі, за інформацією "Дела", колишній глава РНБО Іван Плющ також претендує на дачу по сусідству з Віктором Януковичем. Восени минулого року він звернувся до президента з проханням передати йому у вічне користування будинок №4 на території комплексу відпочинку "Пуща-Водиця". Президент підтримав Плюща і попросив зробити те ж Кабмін. Уряд задовольнив прохання.

Журналісти закликають Балогу і Тимошенко розсекретити закриті укази

Урядові рішення, які в 2003-2004 і в 2007 роках ухвалював Кабмін Віктора Януковича щодо статусу "Межигір’я" мали гриф "не для друку" або "для службового користування".

Серед них: розпорядження Кабміну №657 від 14 вересня 2004 року, яким була створена резиденція. Також є закритим розпорядження Кабміну від 6 вересня 2003 року №1210 (зі змінами і доповненнями). Воно регулює право на користування приміщеннями в державних резиденціях окремими категоріями посадових осіб і пенсіонерів.

Закритий статус мають також указ Леоніди Кучми від 23 березня 2000 року №278 і розпорядження Кабінету Міністрів від 6 квітня 2000 року №165 про передачу комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" від уряду в управління ДУС. Тоді керівником уряду був Віктор Ющенко.

Журналісти "Дела" звертаються до Секретаріату президента, Кабінету Міністрів і Міністерства юстиції з проханням надати тексти закритих указів і розпоряджень органів влади, пов'язаних із статусом колишньої державної резиденції. "Сподіваємося, що заяви нового Кабінету Міністрів про необхідність відкрити доступ до засекречених документів будуть реалізовані", - пише видання.

 

 

 


В тему:

Таємні зв'язки українських політиків

Нова Угода партії снайперів

Як умовити суспільство полюбити олігархів?

Маніфест

Перезаснування держави

Президент повинен збагачуватися лише разом з українським народом

Відновлення смертної кари має стосуватися економічних злочинів в особливо великих розмірах

Справжня Народна Самооборона. Досвід американської демократії

Що таке Арійська Стрілецька Асоціація?

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи