Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Судно “Сварог”, що стало копією старо-слов’янського судна, успішно витримало першу експедицію

Підбито підсумки науково-дослідницької експедиції “Великий шовковий шлях”, яку цього літа здійснили українські вчені на “Сварозі” - точній копії старослов’янського дванадцятивесельного дерев’яного судна.
За словами директора Міжгалузевої лабораторії історичних досліджень НАН України і капітана експериментального судна “Сварог” Сергія Воронова, експеримент визнано вдалим, експедиція пройшла успішно і цього тижня затверджено програму наступного року.

Сергій Воронов зазначив, що зараз розглядається проект будівництва нового двощоглового брига “Рюрик” – точної діючої копії середньовічного плавзасобу. Будуватиметься він також чернігівськими суднобудівельниками, а базуватиметься в Києві. Використовуватиметься “Рюрик” Державною туристичною адміністрацією для здійснення рейсів “Київ – Чернігів” та “Київ – Канев”.

Щодо подальшої долі “Сварога”, то його чекають нові випробування на так званому “Бурштиновому шляху”. У липні 2004 року він вирушить у подорож, кінцевим пунктом якої стане м. Клайпеда (Литва). Після цього українські науковці планують здійснити на “Сварозі” класичний перехід Волгою “З варяг – у греки”.

“Сварог” (по імені бога небесного вогню у слов’янській міфології) збудоване у Чернігові за типом скандинавського драккара X ст. Судно має 12 м у довжину, 3,20 м у ширину. Завдяки низькій осадці судно може проходити по найменш мілких річках.

Експедиція пройшла водну частину “Великого шовкового шляху” – від Азовського моря до степів Калмикії (понад 1500 км). Мореплавці намагались максимально наблизити умови плавання до середньовічних: готували спійману рибу на вогнищі, ночували на борту судна.


В тему:

Повернення “Сварога”

Човен “Сварог” прибув до Києва

В Чернігові закладено давньоруську лодію

Львівська марина

Чайка вирушає в похід

Усі на чайку!
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи