Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Святкування 190-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка у П’ятигорську

У трьох церквах П’ятигорська (Ставропольський край) за iнiцiативою Об’єднання українцiв на Кавказьких Мiнеральних Водах “Ятрань” було вiдправлено панахиду в свiтлу пам’ять Тараса Григоровича Шевченка. Настоятель П’ятигорського Спаського собору отець Василь (Бурлак), наш земляк, у своїй проповiдi подякував українськiй громаді, що вона так гарно, по-християнськи, шанує пам’ять Великого Кобзаря.
У примiщеннi санаторiю iм. Лермонтова вiдбувся урочистий вечiр. Гарно оформлений художницею Тетяною Кириченко зал створював враження куточка рiдної України.

Тут були виставки «Кобзарiв», книжок про Т.Шевченка, репродукцiй малюнкiв i картин великого художника, вишивок. Особливу увагу гостей привертав стiл, на якому були виставленi видання поеми «Гайдамаки» 1886 року, фототипічні перевидання «Кобзаря» 1840 року і так званої «захалявної книжки» Шевченка.

Вiдкрив вечiр голова Об’єднання, головний лiкар санаторiю iм. Лермонтова. Iван Гайдамака. Поетеса Алла Хрусь розповiла про життєвий шлях i творчiсть Т.Г.Шевченка. Вiршi в її виконаннi були прочитанi дуже гарно, зворушливо, слухачi просили читати їх ще i ще раз. В багатьох на очi навертались сльози, бо не кожного дня вдається почути українську мову i вiршi Шевченка.

Настала урочиста хвилина: Алла Хрусь попросила запалити свiчку пам’ятi, яка стояла бiля портрету Кобзаря, праправнука Тараса Григоровича Шевченка по його старшому брату Микитi Вячеслава Григоровича Шевченка. В.Г.Шевченко живе в м.Єссентуки, сам пише вiршi, перекладає твори Шевченка, Василя Стуса, є членом спiлок письменникiв України i Росiї, малює картини, образи.

Вячеслав Шевченко розповiв про долю своєї родини, прочитав вiршi свого славетного предка. У книзi вiдгукiв громади Вячеслав Шевченко записав: «Дякую людям, якi створили частину України на Ставропiллi, кланяюсь всiм, хто причетний до цього свята – вшанування дня народження Людини Свiту – нашого Кобзаря!»

Про дитинство Т.Шевченка, його життя у Вiльні i Санкт-Петербурзi, а також про перебування в засланнi в Новопетровському укрiпленнi емоцiйно i цiкаво розповiла давня шанувальниця таланту Т.Шевченка Галина Дюкова.

Ярослав Лучковський розповiв про чудовий подарунок, який вiн i українська громада отримали вiд вiдомого дослiдника життя і творчості Т.Г.Шевченка, лауреата Шевченківської премiї України, автора понад 60 книжок про Кобзаря, засновника єдиного у свiтi Iнституту Тараса Шевченка в Оренбурзi Леонiда Наумовича Большакова. Це нове видання «Щоденника» Шевченка з коментарями Большакова. Я.Лучковський передав вiтання Л.Большакова всiй українськiй громаді Кавказьких Мінеральних Вод.

На вечорi було зiбрано понад 2000 рублів добровiльних пожертв на будiвництво Тарасової церкви в Каневi. Ми звернулися до всiх українських органiзацiй Росiї, а також інших країн про посильну допомогу в цiй богоугоднiй справi.

У спортивному залi санаторiя iм. Лермонтова вiдбувся шаховий турнiр, присвячений 190-рiччю від дня народження Т.Г.Шевченка. Турнiр разом з українською громадою органiзувала П’ятигорська незалежна шахова школа (керiвник Михайло Кривенко). В турнiрi взяло участь 20 дiтей. Я.Лучковський розповiв про Т.Г.Шевченка, про те, як святкується ювiлей на Кавмінводах, i побажав дiтям гарної гри i вдачi. Переможцям були врученi цiннi призи, а всiм учасникам турнiру - грамоти української громади.

У школi № 29 П’ятигорська за iнiцiативою вчительки росiйської мови i лiтератури Галини Цапко був проведений конкурс на краще виконання вiршiв Т.Г.Шевченка. Понад 15 дiтей прийняли участь в конкурсi. Переможцями стали: Тiгран Кочерян (1-е мiсце), 2-е мiсце подiлили мiж собою Михайло Дюкарев i Георгiй Бабаян, на 3-ому - Тарас Лучковський.

У міському Будинку Дружби вiдбувся ще один вечiр пам’ятi Шевченка, на який були запрошенi представники всiх дiаспор П’ятигорська.

З доповiддю про життя i творчiсть Тараса Шевченка виступила Алла Хрусь, про Шевченка-художника розповiла Людмила Можайська. Запрошенi на цей вечiр солiсти П’ятигорського театру оперети спiвали українськi народнi пiснi, а також пiснi на слова Шевченка.

Iнформацiя про проведенi українською громадою Кавмiнвод заходи по вшануванню пам’ятi великого сина українського народу Тараса Григоровича Шевченка передавалась по мiському i крайовому радiо, газета «Пятигорская правда» помiстила статтю Любовi Ключко «Двi музи генiя», а газета «Кавказская здравница» - статтю Алли Хрусь «Генiй двох народiв».

Ярослав Лучковський, Об’єднання українцiв на Кавказьких Мiнеральних Водах «Ятрань», П’ятигорськ, Ставропольський край


---------------------------------------

Об’єднана прес-служба Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії”, Об’єднання українців Росії та Бібліотеки української літератури в Москві

Контакти (керівник служби Юрій Кононенко):
Тел./факс +7 095 118-9192
Тел. +7 095 737-8834
E-mail: [email protected]
Web: www.webcenter.ru/~libukr


----------------------------------------------------

В тему:

Звернення до української молоді Росії

Українська культура в м.Сочі

На користь української культури в Росії

Український часопис на Кубані
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи