Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вибори Президента України: італійські особливості

За два дні Християнське Товариство Українців в Італії зібрало понад 2,5 тисячі піписів заробітчан за право голосувати!
1 серпня підведені перші підсумки акції, організованої Християнським Товариством Українців в Італії по збору підписів під зверненням до ЦВК та МЗС про бажання взяти участь громадян України, що проживають в Італії у виборах Президента України.

Збір підписів проводиться тільки у неділю, оскільки неділя є єдиним вихідним днем у заробітчан. Наперекір поширеній думці про загальну байдужість наших співвітчизників за кордоном до української політики, акція викликала великий інтерес. За 25 липня та 1 серпня зібрано понад 2,5 тисячі підписів. І це попри те, що зараз період відпусток і переважна більшість українців або поїхали додому, або доглядають своїх “сеньйорів” десь на морських чи гірських курортах. Збір підписів триває.

Виборці готові. Чи готова українська влада? Законодавча база України як 70 стаття Конституції, так і “Закон про вибори Президента України” дозволяє голосування за кордоном практично всім бажаючим. Легалам і нелегалам (ст2, ч6). Нерозв’язаними залишаються декілька основних проблем. Першою є відкриття достатньої кількості додаткових виборчих дільниць. Адже навіть найбільший патріот задумається чи потратити 50-100 євро і добу, проведену в дорозі, щоб проголосувати, а це потрібно буде зробити двічі або тричі (у випадку другого туру). Адже закон (ст.35, ч11,12) чітко говорить про особистий впис у список виборців на дільниці громадян, що не стоять на консульському обліку. Не говоримо вже про нелегалів, які бояться вийти з будинку де працюють, щоб їх не депортували. Тому надзвичайно важливим є відкриття виборчих дільниць в містах, де проживають принаймі 5-10 тисяч громадян України, а таких міст в Італії багато. По суті це питання вирішує участь української трудової міграції у виборах.

Для прикладу, в одному Неаполі та околицях проживають понад 100 тисяч українців (Нагадаємо, що наразі існує лише 2 дипломатичних представництва України, де будуть відкриті дільниці: Посольство України в Римі та Генеральне консульство в Мілані).

Іншою проблемою є контроль за прозорістю самого виборчого процесу. Оскільки майже всі кандидати на найвищу державну посаду виявляють незначний інтерес до виборів за кордоном, то і кандидатур на членів дільничих комісій можуть не запропонувати. А якщо комісії складатимуться лише з людей “на службі”, то на об’єктивність сподіватися не доводиться.

Не до кінця зрозумілим є також питання спостерігачів. Ст. 70 “Закону про вибори Президента” в частині 4 говорить про повноваження закордонних спостерігачів на території України. Про закордон мова не йде. А спостерігачі від партій – при відсутності осередків самих партій?

Формування передвиборчих штабів, призначення довірених осіб, подання кандидатур до дільничих комісій – механізми досить складні в умовах закордону.

Іншою проблемою є проведення передвиборчої агітація кандидатів на Президентське крісло. Не думається, що в Італії буде можливо обклеювати стіни плакатами та вивішувати біг-борди. Не будуть головні герої передвиборчих перегонів і частими гостями на італійських телеканалах. Де і як розміщувати інформацію ЦВК про кандидатів? Однозначно, що стендів диппредставництв буде замало. Тут свою роль могли б відіграти громадські організації

Що кажуть у Посольстві України в Італії? Посол України в Італії А.Орел відповідаючи на запитання про вибори під час сьогоднішньої зустрічі з громадянами України в Римі був доволі однозначний: “Голосування за межами диппредставництв? Такого немає ніде в світі. Я таких прецедентів не знаю. Не буде і у нас. А зрештою, все вирішує ЦВК.”. Отже, слово за ЦВК.

Попри все сказане, участь заробітчан у виборах є надзвичайно важливою. З огляду на декілька моментів. Перший, моральний, - визнання державою своїх громадян, їхньої праці та внеску в економіку України, своєрідне вибачення. Інший, практичний, що може реально повпливати на перебіг голосування. Явно не складаючи більшості українських виборців, заробітчани є реальними спонсорами велчезної кількості своїх родин в Україні. А хто впливає на світогляд більше як годувальник, важко сказати.

Олесь Городецький, голова Християнського Товариства українців в Італії

Збір підписів у Римі під зверненням до ЦВК та МЗС за право голосувати на виборах Президента України 31 жовтня 2004.


Текст звернення до ЦВК та МЗС знаходиться тут: zvernennia_do_CVK.doc


-----------------------------
В тему:

Стратегія Четвертої хвилі

Феномен Четвертої хвилі

М.Стріха: схоже, що мільйони українців за кордоном не зможуть скористатися зі свого права голосу

Українці Італії прагнуть чесних виборів і свободи малому бізнесу в Україні

Наша Україна закликає голосувати трудових мігрантів

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи