Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Музика і революція

Впливова американська газета “Вашингтон Пост” у числі від 11 грудня надрукувала матеріал про участь вітчизняних музикантів в “помаранчевій революції”.
У своїй статті “Ukraine Rockers Set Protest to Their Unique Beat” пан Даніель Вільямс (Daniel Williams) спілкується зокрема з Дмитром Богушем, ватажком групи De Shifer (цьому гуртові належить жовтогарячий рок-гіт “Час прийшов”), з Фомою (Сергієм Фоменко) із Мандрів, і звісно, що з Романом “Калиною” Каліним, вокалістом гурту Гринджоли: саме їхня річ “Разом нас багато – Нас не подолати” враз стала хоровою речівкою всього Майдану.

“Ми чули гасла і бачили їх накресленими на стінах,” – розповідає Роман “Калина” історію створення свого гіта американському читачеві. – “Працівники радіо (“Західний Полюс” в Івано-франківську – прим. Ю.З.), де ми маємо студію звукозапису, допомогли їх всі пригадати. 23 листопада о восьмій ранку ми взялися за роботу, яку завершили в полудень. А вже о першій годині дня річ, викладена попервах в Мережі, пролунала на Майдані Незалежності. До цього ми були всуціль аполітичними і займалися виготовленням рекламних роликів та писали пісні для місцевих виконавців. Але коли все почалося, то ми не могли спокійно сидіти вдома і попивати каву”. Ось так маловідомий гурт Гринджоли, або в американському перекладі “Санки” з провінційного Івано-франківська (знову ж таки, за визначенням американського журналіста) породили миттєву сенсацію в історії Українського гіп-гопу.

Подібну пригоду розказав для “Вашингтон Пост” і Дмитро Богуш, ватажок геві-метальової, як називає Даніель Вільямс, групи De SHIFER. Отож, кілька тижнів тому Дмитро вийшов на Майдан Незалежності, щоб подивитися на протест проти шахрайських виборів і слова самотоком почали поставати в його голові. “Я промовив до себе: “Час прийшов!” – і з цим закликом наступного дня Богуш разом з трьома учасниками ватаги взялися на домашній студії записувати пісню. За кілька годин річ була готова. “Моє серце наказувало мені зробити це. Я мав вчинити щось на підтримку духу людей на Майдані,” – зізнається американському новинарю Дмитро.

Рок, поп та гіп-гоп слугували музичним супроводом протягом всіх 15 днів безприкладного протесту в Києві, що завершився минулої середи, – пише “Вашингтон Пост”. – Полчище Українських відомих гудців пригайнули на площу підтримати та надихнути стоячих там. “Помаранчева революція” була найдовшим рок-концертом в історії: співці чергувалися з промовцями і навіть зі священиками; вдень і вночі. “Для більшості рок-музикантів рішення взяти участь (в заходах на підтримку “оранжистів” – прим. Ю.З.) було доволі простим,” – розповідає американській газеті Фома. – “Ми на боці демократії, а не тоталітаризму”.

Виконавці знані і не дуже стверджують, що їм нема чого втрачати, – відзначує пан Даніель Вільямс. – Вони нарікають, що Українська музична індустрія причавлена потужними московськими впровадниками, які просувають російську попсню і отримують більшість радіо-часу. Янукович вважається дружнім Росії. Тож до загального змагу Ющенко–Янукович додалася ще й геополітична битва гуртів. Ющенко звернувся до доморощених дарувань, в той час як Янукович, за порадами стратегів з Москви, завіз російські поп-ватаги. Таким чином, мотиви рокерів збіглися з міркуваннями демонстрантів. Протестуючі виражали побоювання, – веде далі американський автор, – що Україна може потрапити під панування Росії, якщо переможе Янукович, і перейме щільне авторитарне керування, яке розвивається у Кремлі. Більше того, вони (протестуючі – прим. Ю.З.) відверто надають перевагу тісним взаєминам з Європейською Спільнотою, просуванню в бік західного світогляду, що є загальним підмурівком в їхньому устремлінні до перемоги Ющенка.

“Музиканти і віче об’єдналися в бажанні вже вкотре відвоювати Україну Українцям,” – цитує газета Володимира Цибулька, зазначеного як політичний аналітик, хоча в Краї він більше знаний в іпостасі поета, письменника і перекладача, на вірші якого рок-гурти часто складають пісні.

За словами Дмитра Богуша, американський новинар, який побував у нього в київській квартирі, ніяк не йняв віри, що така добротна пісня створена на домашній студії. Тож не дивно, що містер Вільямс у свої статті називає помешкання рокера “гібридом апартаментів і студії у житлових блоках сов’єтської ери”.

Первинник замітки шукай тут


--------------------------------------------------

“ФДР-вісті з Краю”
(українські музичні новини)
Юрко ЗЕЛЕНИЙ, упорядник ФДР-вістей з Краю
вул. Оболонська, 21
4-й поверх, Праве крило
Київ 04071
Україна
+38 (067) 94-658-34
+38 (044) 417-56-14
+38 (044) 233-36-34
E-mail: [email protected]
Web: www.fdr.com.ua


----------------------------------------------------

В тему:

Руслана їде до Європейського парламенту розповісти про ситуацію в Україні

Юрій Шевчук: У Києві на Майдані відроджується рок-н-рол

Правда гріє!

Скрипка виступив акомпаніатором 200-тисячного мітингу на майдані Незалежності

Музика і політика
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи