Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Деякі альтернативи цифрової трансляції для україномовної програми SBS радіо

Запровадження у першій декаді 21 століття (digital) технології цифрової радіотрансляції (ЦРТ) сприяло появі нових, раніше неврахованих можливостей розвитку медії. Проте, насамперед, я хотів би роз’яснити, що вже було досягнуто у сфері запровадження ЦРТ, майбутність якої виглядає досить розпливчато, хоч перспективи існування самого радіо є достатньо певними.
Порівняно з часами Марконіса (минулого століття) радіомовлення зміцніло і зуміло пережити такі випробування у його існуванні, як запровадження телебачення та вебкастінгу. Сподівання про відмирання радіо, або ліквідацію радіомовлення, як засобу масової інформації при цьому не здійснились, оскільки радіо миттєво реагує та сприймає поточні зміни, воно приваблює більшість людей, стиль життя яких зараз стає все більш мобільним, своєю портативністю та порівняльною дешевизною. Для цього достатньо згадати про важливість подачі україномовною програмою SBS радіо повідомлень нашого корреспондента із Канберри Ірени Форостенко під час лісових пожеж, які в січні 2003 року охопили Австралійську Столичну Територію. Поради і застереження у боротьбі із пожежами, що подавались у радіопрограмах сприяли тому, що жодна родина українського походження в Канберрі не постраждала від вогню і знайшла в собі сили подолати стихію. Іншим прикладом зростаючого буму в застосуванні портативної радіотехніки стала підготовка іракців до повітряних воєнних нападів у березні 2003-го року. З метою своєчасного реагування на команди цивільної оборони мирне насення Іраку розкупило всі наявні запаси радіоприймачів, що створило великий дефіцит у постачанні радіотехнікою. В період надзвичайних ситуацій, природніх стихій та цивільних лих, аварій а також в умовах війни, радіо залишається найбільш ефективним способом комунікації.

В Австралії, як і в богатьох інших країнах світу, радіо продовжує відігравати велику роль у поданні інформації у віддалені і глибинні райони країни, а також застосовується як засіб дистанційного навчання. Радіо, збазоване на ЦРТ, може здійснювати передачу текстів та картинок з метою вивчення англійської мови. Однак, ЦРТ не обмежується лише трансляцією звукових сигналів, і має можливисть передавати текст, зоображення, інформації та відео. ЦРТ стирає традиційне розмежування між радіо та телебаченням. Якщо телебачення є радіо із зображенням, тоді як зрозуміти розподіл між телебаченням і ЦРТ? Започаткування ЦРТ надає можливості SBS радіо вишукувати додаткові хвилі у розширенні діапазону у існуючій радіомережі. Якщо ЦРТ буде запроваджено в кінці цього десятиліття, то поява одночасних трансляцій, як по телебаченню, так і по радіо продовжить своє фунціонування в мережі SBS до кінця 2020-го року. Під час проведення багатолюдних подій (міжнародних фестивалів, олімпійських спортивних змагань, конференцій і т.п.) у зонах особливої привабливості та туристичних містах локальна мережа ЦРТ надає можливість використання таких радіопослуг, як транспортної навігації при пересуванні по місту та туристичні екскурсії для різномовних груп людей.

ЦРТ піднімає якість радіозвучання до рівня стандартів відтворення звукового сигналу на компактних дисках за аналогічною кількістю байтів на секунду.

Сподівання на кращу майбутність радіо та на підвищення рівня у зацікавленні ним може бути досягнутим, якщо вартість радіовиробництва ЦРТ приведе до обіцяної нормалізації ціни та сприятиме легкодоступності у придбанні цього товару споживачами, що, нажаль, зараз залишається одним із найнеосяжніших завдань. Навіть якщо усі радіостанції Австралії будуть переведені на ту чи іншу систему ЦРТ, ринок споживачів радіотехніки може виявитись не пристосованим до механізму ціноутворення, що існує у сучаснову радіовиробництві. Сучасна ціна за кожну одиницю апаратури ЦРТ перевищує 6 тис.долларів, що у високорозвинутих країнах перетворює її в ще одну “іграшку для богатих”, а в країнах третього світу стає неосяжною мрією. Лише за умов встановлення реальних і доступних населенню цін на радіоапаратуру ЦРТ, вона може перетворитися із ознаки розкоші у засіб комунікації. Прирівняння ціни на апаратуру ЦРТ до вартості автомобіля повинно забеспечити споживачу цієї радіотехніки аналогічну мобільність, яку він досягав би при відповідному еквіваленті. Все це вимагає формування нової споживчої інфраструктури вжитку ЦРТ. Окрім цього, суттевою перешкодою на шляху впровадження ЦРТ є недостатня компютерська грамотність у вжитку інформаційної техніки такого рівня. Ігнорування цієї проблеми зможе привести до важких і непоправних наслідків, особливо в етнічних громадах, які зазнають швидкого постаріння. Досвід запровадження вебкастінгу україномовної радіопрограми засвідчує, що сьогодні радіогодина на інтернеті (www.sbs.com.au/radio) ще не набула достатньої популярності серед слухачів прихильного віку. Можна легко собі уявити, що станеться з тими радіослухачами, які відкладають оволодіння компютерськими основами “в довгий ящик”. Вони швидко відчують інформативну прогалину, заповнити яку в силу їх постаріння буде з кожним роком все важче. Навики вжитку компютерів допоможуть у задоволенні різних життєвих потреб старших людей, мобільність яких із року в рік сповільнюється. В данний час україномовні програми SBS радіо передаються цілодобово по компютерських аудіосистемах і впроваджуються в телевізійну мережу SBS.

Початки запровадження ЦРТ на SBS радіо і телебаченні були проголошені п’ять років тому (в 1998 році). Однак у дійсності проголошенні декларації не стали реальністю, оскільки ніяких законодавчих змін по дотриманню вимог при запровадження ЦРТ, так і у встановленні відповідних строків не було прийнято. Урядова політика у питаннях ЦРТ була змінена відповідним параграфом передвиборчої платформи Ліберальної партії 2001 року. Для реалізації цієї платформи Міністерство комунікації та телекомунікаційна компанія “Телстра” об’єднали деякі попередні зусилля у впровадженні двох випробувальних комунікаційних систем. Перша із них розпочалася ще серпні 1997 року, коли Дорадчий Комітет по запровадженню ЦРТ та Австралійська Федерація Радіомовлення рекомендували проведення у Сіднеї перших випробувань та технічних експерементів із застосуванням системи Eureka 147, яка набула в Австралії найбільшого розвитку і тепер застосовується у Великобританії, багатьох інших європейських та азійських країнах, а також в Канаді. Друга - планується і координується Асоціацією комерційних радіостанцій, відповідно за дорученням якої передбачається випробування системи VHF на каналі 9А у Сіднеї, а пізніше і в інших столицях штатів Австралії. SBS радіо долучається до випробувань цих систем на певних етапах їх впровадження.

Досвід запровадження системи Eureka147 показав про невирішенність в ній проблеми “зелених полів”, які зачепають пересічення радіотрансляцій різних станцій на середніх і довгих хвилях. В 1995 році Австралія першою в світі провела супутникові випробування цієї системи. Проте в 2003 році застосування системи Eureka 147 застопорилося і SBS радіо не очікує позитивних рішень з цього приводу, оскільки розробка і впровадження альтернативної до неї системи IBOC виявилася більш прогресивною у радіомовленні США. Міністерство комунікації США запровадило систему IBOC в кінці 2002 року, що надало їй переваги введення цифрових радіосигналів на трансляцію аналогу. У випадку, коли при запровадженні ЦРТ вибір залишиться за системою Eureka 147 це дозволить збільшити ефективність і стабільність радіомережі в рамках однієї окремо взятої хвилі, що для такої національної радіостанції, як SBS може надати відповідні переваги.

Зразу ж після заснування україномовної програми SBS радіо (в січні 1976 року), вона включилася в боротьбу проти обмеження часу в радіоефірі. Трасляції 68-мовних програм, включно з англійською, дозволяють визначити цю радіостанцію, як найбільш деверсифіковану у світі. В минулому році дирекція SBS завершила громадські консультації з представниками різних етнічних груп, включно з українськими, по всіх основних містах Австралії. Ці консультації були проведені з метою впорядкування ефірного часу різних мовних програм. Майже всі представники етнічних груп Австралії звернулися з проханням збільшення радіочасу в ефірі для задоволення потреб різних прошарків австралійського суспільства: молоді та пристарілих грамадян, безробітних та бізнесменів іт.д. Підсумки громадських консультацій дирекції SBS із представниками різних етнічних груп по питанню перерозподілу ефірного радіочасу будуть оприлюднені у квітні місяці цього року.

На думку Представництва трансляцій в Австралії у продовж декількох наступних років , обслуговування радіослухачів буде продовжуватися у діапазоні довгих і середніх хвиль, як найбільш важливого засобу масової інформації. SBS радіо розглядає національну та локальну мережу по чотирьох ЦРТ каналах, кожен із яких має потужність у 128 кілобайт. В протилежному випадку SBS радіо може отримати різного роду змішані канали із наданням відповідних рейтенгів для програм і поділом їх на нищі – для розмовних програм та вищі - для музичних шоу. Преважно україномовна програма насичена інтенсивними розмовними матеріалами при невеликій кількості музики. Збільшення кількості ефірного часу в майбутньому надасть можливість розвивати розваговий стиль україномовної програми. При впровадженні обслуговування на базі ЦРТ, розподіл каналів та додаткових інформаційних служб залишається ключовою сферою, в якій SBS вбачає свій потенціал. Витрати, пов’язані з технічним переоснащенням при незмінних людських ресурсах , направлених на виробництво високоякісних програм, можуть швидко покритися. SBS радіо стає першопроходцем у деяких напрямках впровадження ЦРТ в Австралії, що надає змогу програмування у різних часових змінах і зменшить навантаження програм при невеликому збільшенні витрат. Потужності ЦРТ будуть порівно розподілені між двома центрами, як Сіднейським так і Мельбурнським, надаючи кожному із них по 256-кілобайтів з правом самостійного перерозподілу їх між основними структурами радіомовлення.

Сьогодні SBS радіо транслює свої мовні програми (включно з англійською) на двох хвилях (каналах) у Сіднеї та Мельбурні і на одній хвилі у кожній іншій столиці австралійських штатів та територій і поза їх межами. В регіональній Австралії україномовні програми можна слухати лише у Вологонзі, Ньюкастлі, Ганте Валей, Батурсті, Вога-Вога і Янг та по всьому штаті Новий Південний Вельс. Наші програми не доходять при їх трансляції до невеликих містечок у інших штатах та територіях Австралії. В загальному SBS радіо видає 36 випусків новин та щоденні мовні годинні програми, лише половину з яких можуть слухати слухачі із поза меж Сіднею та Мельбурну. Ще складніша ситуація навколо україномовної програми. Лише одна третина трансльованих радіопрограм доходить до радіослухачів, які слухають наші програми поза межами Сіднею та Мельбурну.

Цикл виїзних прямих трасляцій україномовних програм з Аделаїди, Канберри, Перту, Грети та Батурсту, проведений у 2000-му році, засвідчив бажання великої кількості прихильників наших передач слухати ці програми, які ми могли б надавати їм без додаткових виробничих витрат. Ряд слухачів із Аделаїди направили звернення до Міністерства комунікації Австралії, в якому вказується на їх законне право отримувати тіж самі радіопослуги і так само жити, як мешканці Сіднею чи Мельбурну. Запровадження мережі ЦРТ на існуючих каналах SBS радіо виправить ситуацію між Сіднеєм – Мельбурном та рештою країни, однак не допоможе вирішити існуючих проблем в обмеженні ефірного часу, що гальмує долучення новостворенних громад у доступі до SBS радіо та залишає багатьом іншим етнічним групам право транслювати свої програми лише в межах однієї години на тиждень. Відкриття третього каналу SBS радіо, призначенного для неангломовних програм розпружить тісний розклад радіотрансляцій і допустить нові мови та пристосує розподіл радіочасу до існуючих демографічних змін, що сталися в Австралійському суспільстві, відповідно до останнього перепису населення.

І нарешті, четвертий цифровий канал SBS радіо буде призначений для англомовних програм, відображаючи потреби всіх австралійців, включно із 3 міліонами молодих людей, народженних в Австралії. На мою думку, асимільованій молоді цієї демографічної групи не надається тієї уваги, яку вони сподіваються отримати від радіомовлення. Тут набудуть розширення трансляції англомовних актуальних репортажів у програмі “World View”, які розпочалися на SBS радіо з 1995 року і сприяють всім австралійцям у виясненні проблем та перспектив розвитку багатокультурності. З метою поширення досягнень світової музичної культури у цей же час започаткувалась англомовна програма “Alchemy”. Ці дві програми ляжуть в основу при підготовці нового англомовного каналу на SBS радіо. Англомовний канал SBS радіо надасть можливість поліпшити надання радіопослуг:
1. При проведенні спільних заходів різномовних громад, дозволяючи їм обмінюватися досвідом та здібностями для досягнення взаємної вигоди , що приведе до зближення міжкультурних зв’язків і буде сприяти економічній, соціальній інтеграції та гармонії.
2. При долученні австралійців неангломовного походження до широкого суспільного загалу, що сприятиме отриманню значно більшого ефекту від суми всіх вигод, які можуть отриматись його окремими складовими у питаннях розвитку соціального, культурного та економічного потенціалу Австралії.
3. При формуванні колективної думки у розгляді дискусійних проблем розвитку унікальної, багатокультурної перспективи (як наприклад, у справі врахування зацікавлень другого покоління імміграції, народженного в Австралії, або старших людей, включно із пристарілими австралійцями різного етнічного походження).
4. При забеспеченні більш ефективної комунікації та вияснення непорозумінь між слухачами різних генерацій і особливо із другою та послідуючими поколіннями, народженних в Австралії людей.

В майбутньому SBS радіо стане більш ефективним засобом у поєднанні інтересів усіх прошарків суспільства, відповідно до його соціальної та культурної характеристики. Радіо може поліпшити взаємопорозуміння між усіма групами української імміграції в програмах збазованих на розв’язку спеціальних проблем, міжнародної музики, українського мистецтва в Австралії, а також спорту (і особливо футболу, прямі трансляції матчів якого, ми зараз проводимо у нічний час при наявності спонсорів та підтримці УТ1). Приємно зазначити, що корпорація SBS визнана в Австралії основним промотором у трансляції футбольних матчів.

Багатокультурна Австралія збагатила своє сприйняття мистецтва та спорту на всіх соціальних рівнях та різних мовних і культурних походжень, яке дуже часто ігнорується у провідних засобах масової інформації. SBS радіо буде залишатися унікальною, багатомовною та багатокультурною радіостанцією, яка з моєї точки зору, є найкращою для того, щоб вловлювати всі звуки, настрій, погляд та справжнє життя української імміграції та всього австралійського суспільства не із зовні, а із середини. SBS радіо – мовнозбазована національна станція, діяльність якої, навіть при запровадженні ЦРТ, продовжує регулюватися діючим Статутом. Програмування на основі ЦРТ надасть SBS радіо необхідної гнучкості при подоланні існуючих обмежень у наданні ефірного часу та розширенні існуючих чи заснуванні нових програм, які в подальшій діяльності розширять можливості досягнення цілей Статуту. Філософія програмування як неангломовних передач, так і англомовного каналу залишається в межах діючого Статуту SBS радіо і полягає в тому, щоб інформувати, просвіщати та розважати новим унікальним способом, задовільняючи потреби австралійців. Зміст програм відображатиме пристижність сучасного австралійського суспільства та всього світу в 21-му столітті.


З нами можна контактувати:

Head of Group: Mr Serhij Serbin,
Locked Bag 028, Crows Nest, NSW 1585
Phones: (02) 94302812,
Fax: (02) 99061593,
E-mail [email protected]
Internet address: www.sbs.com.au/radio


Наші радіопрограми можна слухати:

Сідней (вівторок, четвер 4.00 пп., неділя 2.00пп.) 97.7 FM

Мельбурн (вівторок, четвер 4.00 пп., неділя 2.00 пп.;) 93.1 FM

По всій Австралії вівторок 4.00 пп
Загальнонаціональне радіо SBS

Аделаїда 106.3 FM
Аделаїда Футгіллс 95.1 FM
Брізбен 93.3 FM
Вогга Вогга 103.5 FM
Вулонгонг 1485 AM
Гобарт 106.7 FM
Дарвін 100.9 FM
Перт 105.7 FM
Ньюкасл та Гантер Валлей 1413 АМ
Батурст 88.9 FM
Канберра 105.5 FM
Янг (НПВ) 98.7 FM


---------------------------------------------------------------

В тему:

Україномовна програма на SBS радіо

Христос рождається!

Марія Дейко - для нащадків

Українська конференція в Австралії
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи