Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Софії Київській виконали 25 творів Кирила Стеценка

25 творів композитора Кирила Стеценка (1882–1922) із Літургії святого Івана Золотоустого минулої п’ятниці в Софії Київській виконав академічний камерний хор ”Київ”. Виступ організували до 1020-річчя хрещення Русі-України князем Володимиром Великим.
”Я чув п’ять варіантів виконання ”Отченашу” різних композиторів, і скажу, що Стеценків найкращий, — ділиться міністр культури та туризму Василь Вовкун, 50 років. — Він і народний, і не відходить від канонічного. Кирило Стеценко був священиком і водночас добре знав народну музику. Його літургія сприяє єднанню українських церков. Адже її виконували і в Києво-Печерській лаврі, й у греко-католицькій церкві”.

Перед вівтарем стоять два десятки хористів. Тримають ноти. Посередині біля пюпітра — керівник хору Микола Гобдич, 47 років. Ліворуч від нього в малиновій рясі протодиякоп Назарій Дадак, 28 років — співає за диякона.

У соборі встановили з десяток лав, зібралося близько 50 осіб. На другій лаві сидить настоятель Української православної церкви Київського патріархату Патріарх Філарет, 79 років. Літургія триває 55 хв., після неї гості піднімаються й виходять на вулицю.

— Нам не відразу вдалося організувати цей концерт саме в соборі Святої Софії, — каже внук композитора скрипаль Кирило Стеценко, 54 роки. — Тут уже давно ніяких заходів не проводять, бо вони негативно впливають на старовинні фрески та мозаїки. Торік укріпили головну — Богородиці-Оранти. Тож спочатку пропонували виступ у хлібній палаті чи на вулиці. Але подія втратила б свою значущість. І дирекція заповідника ”Софія Київська” таки пішла нам назустріч.

— Мені дуже сподобалося, — каже Патріарх Філарет Кирилові Стеценку. — У нас так завжди співають.

Микола Гобдич розповідає, що концерти хору розплановані на рік. Нині записують альбом із творами Кирила Стеценка.

— Співаємо староукраїнською мовою, — додає. — Виконати 25 творів без перерви для музикантів не важко фізично, а от морально, емоційно — дуже велике навантаження. Адже треба донести глибокий сенс. Репетиції маємо щодня по чотири години і ще три години на самопідготовку.

Камерний хор ”Київ” існує з грудня 1990 року. Дав близько тисячі концертів у 21 країні світу — США, Швеції, Канаді, Італії й інших. За кордоном попит на церковну музику більший, зазначає Микола Гобдич. Там хор ”Київ” збирає по дві тисячі слухачів. Найчастіше виступає в театрах.

На літургію завітав директор Інституту літератури НАН України Микола Жулинський, 67 років, з дружиною Лідією.

— Отче Назарію, ви геніальні, — гукає він до співака Назарія Дадака, який вже переодягнувся у чорний костюм.

Потім повертається до Миколи Гобдича.

— Заспівайте панахиду до Голодомору восени.

Той киває, погоджуючись.


В тему:

Міжнародна благодійна організація “Міжнародний фонд ім. Кирила Стеценка”

Кирило Стеценко. Проходження через вісь хреста

Історія української скрипкової музики в одному концерті

І на камерних концертах кричать: БРАВО!

Спільна медитація Тараса Компаниченка і Кирила Стеценка
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи