Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Роблячи країну Україною

Цього року ми з вами нарешті побачили, що країна набуває потрохи рис України зі своєю мовою та історією. Що українська інтелігенція таки жива і розвивається, а відомі українці чимдалі активніше беруть участь у громадській діяльності та вихованні молоді. Що сама молодь не байдужа до своєї історії і готова ширше за попередні покоління дивитися на своє місце в світі . Врешті, що народ український скрізь однаково добре сприймає та розуміє українську мову.
Яке місце Громадського руху «Не будь байдужим!» у цих явищах?

У квітні Рух виступив ініціатором проведення «Кіноакції» - вечора колективного перегляду фільму, дубльованого українською мовою, у товаристві відомих українців. Кожен присутній продемонстрував своє «ЗА!» українській в кінотеатрах не словом, а ділом. Точніше гаманцем. Захід був покликаний висловити підтримку Міністерству культури, що наразився на жорстку реакцію прокатників на впровадження українського перекладу на всі фільми іноземними мовами та спроби останніх спекулювати на нібито порушених правах російськомовних українців. Трохи згодом після акції, небайдужі зібрали підписи понад трьох десятків представників шоу-бізнесу, моди, мовознавців та телеведучих на підтримку державницької політики Мінкульту щодо кіно перекладу. Цей лист був розісланий до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної ради. Як показав час, прогнозованого падіння попиту у кінотеатрах не сталося ніде! На прес-конференції від 2-го грудня Міністерство культури відзвітувало про зростання українського ринку кінопрокату з січня цього року на 23%. Цим усе сказано.

Традиційні акції Руху, такі як музичні «Ремікс 482» та «Зроби подарунок Україні – переходь на Українську!», літературна «Куди подівся Дон Хозе?», знищують грунт для спекуляцій навколо мовного питання на сході та в центрі держави. Цього року заходи відбулися у Донецьку, Дніпропетровську, Вінниці, Хмельницькому, Черкасах, Житомирі, Полтаві та Чернігові, а кількість присутніх у більшості випадків наближалася до верхньої межі місткості приміщень. Акції «Ремікс 482» у регіонах за відвідуваністю перевищували аналогічну акцію у Києві минулого року. Спробуйте розказати відвідувачам цих подій, що українська – це чужа їм мова! У кращому випадку Вам співчуваючи усміхнуться і покрутять пальцем коло скроні.

Найбільшим проектом руху «НББ» цього року, і загалом за час існування, став історичний «Мазепа. Made in Ukraine». У його рамках відбулося грандіозне дійство у Палаці спорту зі змаганням каратистів на кубок Івана Мазепи та рок-концертом гуртів Mad Heads XL, ТНМК та ВВ (Скорочену версію концерту можна буде побачити на «Першому національному» в понеділок 8-го грудня о 12 годині 20 хвилин). Проте найбільшим за масштабами з усіх цьогорічних акцій є конкурс творів серед школярів 8-12 класів на тему «Хто для мене Іван Мазепа?». Зареєструватись до участі у ньому забажало майже 50 тисяч школярів з усієї країни. Кожен із них отримав у подарунок книгу про великого гетьмана, яку підготували та випустили спеціально для цього конкурсу. Як підсумок, ми отримали близько 7-ми тисяч конкурсних робіт, 1110 найкращих із них будуть нагородженні чудовими призами. Наразі є всі підстави стверджувати, що це найуспішніший конкурс серед школярів за роки незалежності. Важливою подією також є підготовка та випуск першої такого ?атунку книжки в малюнках з історії України - «Мазепа. Крок до правди». Автором усіх ілюстрацій став Юрко Журавель, гурт OT VINTA. Літературний зміст Юрко готував разом з провідним істориком, дослідницею гетьмана Мазепи пані Ольгою Ковалевською.

У деяких містах акції руху спираються на невеличку групу ініціативних українців, часом із 2-3 осіб. Цього достатньо для того, щоб змінювати країну. Тож не миріться з проблемами! Виберіть одну і вирішіть її! Це під силу кожному.

Слабкі шукають виправдань, сильні вишукують можливості. Будьте сильними!

Не будьте байдужими! Зробимо країну Україною!

Єгор Туренко,
Відповідальний за зв’язки з громадськістю Громадського руху «Не будь байдужим!»




В тему:

Чекати на лідера чи стати ним?

Як стати арієм

Проект Сенсар: мова, одяг, Лінукс

Чи є в тобі хоч крапля України?


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи