Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Ми разом, нас багато!»

Маловідомий раніше гурт “Гринджоли” затьмарив хіт Че Гевари.
У «помаранчевої революції» є безліч хітів. Це і «Україна» Тараса Петриненка, і «Вавілон» «ТНМК», і «Я не хочу бути героєм України» «Тартака», і «Політрок» «ВВ», і «Ми йдемо» Марії Бурмаки, і «Вставай» «Океану Ельзи». Але до цього ешелону монстрів українського шоу-бізнесу додався маловідомий івано-франківський гурт «Гринджоли» із хітом «Разом нас багато», котрий звучить зараз по всій Україні.

Ця пісня лунає з телеекранів та радіоточок. Якщо раніше назва «Гринджоли» була майже нікому невідомою, то тепер про них знають усі. А найвизначнішим їхнім успіхом була участь у фестивалі «Майбутнє України», який відбувся наприкінці 90-х у Львові. Тоді хлопці сповідували імідж несерйозних індивідуумів на кшталт «Братів Гадюкіних». Так і залишилися би невідомими, якби не «помаранчева революція». Тепер їх знають навіть за межами України. Усі знають, що гринджоли – це такі гуцульські сани. Де би не відбувався мітинг – у Відні, Празі чи Вашингтоні, – там можна почути останній витвір івано-франківських музикантів. Під час відвідування пересувного телевізійного центру у наметовому містечку на Хрещатику ми переконалися, наскільки популярна пісня «Разом нас багато». Постійно приходили люди, які просили її переписати на компакт-диски.

Авторами «Разом нас багато» є два Романи – Калін і Костюк – вокаліст і гітарист «Гринджолів». За словами музикантів, пісня народилася протягом кількох годин, і її миттєво було записано на приватній студії хлопців у Івано-Франківську. Із текстом не виникло жодних проблем. У його основі гасло, котре часто можна почути на Майдані Незалежності у Києві. Калін і Костюк дописали кілька рядків – «Фальсифікаціям – ні! Махінаціям – ні! Понятіям – ні! Ні – брехні!» – і поклали їх на музику. Пісню опублікували тільки в Інтернеті, але навіть за цих умов вона швидко розійшлася по всій країні. Гасло «Разом нас багато, і нас не подолати» є адаптацією вигуків відомого борця за свободу Че Гевари: «Pueblo unido jamas sera vencido» (іспанською). Однойменна пісня авторства Серджіо Ортегі стала гімном чилійського руху опору на початку 70-х.

До речі, Буковину у віртуальному плей-листі «Так!-радіохвилі» на Майдані представляє незалежна чернівецька рок-електронна трійця «Стелсі», більш відома в німецьких та нідерландських колах, ніж у вітчизняних. Легке електронне джаззі під назвою «Ющенко! ТАК!» дещо вибивається зі звичної стилістики гурту, попри те природно лягає в жовтогарячий струмінь. Наразі витвір буковинців широко не представлений в Інтернеті, однак, зважаючи на те, як працює народна розповсюджувальна служба, – це справа недалекого майбутнього.

Ігор КРАВЦІВ
"Молодий Буковинець"

Зауваження: Вищезгадані пісні ви можете завантажити для ознайомлення на mp3.ukraine.cz.


----------------------------------------------------

В тему:

Музика і революція

Руслана започатковує “фан-клуб України у Європі”

Юрій Шевчук: У Києві на Майдані відроджується рок-н-рол

Правда гріє!

Скрипка виступив акомпаніатором 200-тисячного мітингу на майдані Незалежності

Музика і політика
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи