Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україні – українську моду!

В Українському національному інформаційному агентстві “Укрінформ” відбулася прес-конференція, присвячена презентації безстрокової патріотичної акції “Свято українського одягу” та створенню ініціативної групи з проведення свята української молодіжної сучасно-традиційної моди.
Протягом зародження, розвитку, життя кожного етносу складається своєрідна гармонія між його ландшафтом проживання, кліматом, системою харчування, генотипом, психологією, мовою, естетичними уподобаннями, соціально-політичною системою тощо. Ця гармонія дозволяє кожному етносу, як макроорганізму, мати силу та потугу для життя та подальшого розвитку.

Сьогодні в українському етносі така гармонія сильно порушена. Багато українців користується невластивою цій землі чужою мовою, носять “глобалізований” одяг, харчується непритаманними продуктами, розгублено блукають серед нав’язаних ззовні естетичних збочень тощо. Генотип, фізіологія, психіка українців знаходяться у протиріччі з такою системою існування. Життя в таких умовах виснажує організм, коли всі сили витрачаються не на розвиток, а на виживання.

Володимир ЩербинаДля повернення сили та наснаги українському етносу необхідно відродження гармонії. Це велике завдання, що має багато складових. Успіх кожної зі складових – це чергова цеглинка у могутню будівлю майбутнього України.

Одна зі складових – це одяг, що дозволяє повернути гармонію та самоповагу. Українцям необхідний одяг, що поєднує в собі сучасні модні тенденції, вдалі винаходи, сучасні матеріали та технології – з українськими традиціями, що відповідають нашій антропології, клімату, естетичним уподобанням тощо.

Ініціативна група “Україні – український одяг” створена: з метою сприяння процесові пошуку та популяризації нового стилю українського одягу, що є сучасним і водночас є продовженням і розвитком багаторічного досвіду нашого народу; з метою єднання української політичної нації.

Ініціативна група планує провести ряд заходів, серед яких:
- науково-практична конференція “Український стиль: традицій і сучасність”;
- видання фотоальбомів, буклетів, листівок, календарів з метою популяризації українського сучасного стилю;
- різні культурно-мистецькі заходи (традиційні, сучасні та Етно-Арт), тощо


Справжньою подією повинен стати конкурс молодих модельєрів, працюючих у “сучасно-традиційному” стилі, що відбудеться у вересні-жовтні поточного року. Передбачається, що конкурс має стати щорічним.

Микола ГаберЖурналісти, що прийшли на прес-конференцію, проявили несподівано високу активність. Через численні запитання та пропозиції прес-конференція вдвічі перевищила запланований час, що зайвий раз свідчить про актуальність питання.

Дійсно, один із наслідків “помаранчевої революції” – це те, що українці (і в Україні, і в діаспорі) почали пишатися тим, що вони – українці. У багатьох людей виникла потреба підкреслити свою “українськість” зовнішніми ознаками. Натомість сучасний “глобалізований” одяг не виконує такого завдання – він є однаковим і в Європі, і в США, і в Китаї, і в Африці. Зараз свою “українськість” підкреслюють носінням помаранчевого одягу. Але така мода може протриматись не так вже й довго.

В українців з’явилась потреба мати такий одяг, що поєднує в собі сучасність і традицію, що відповідає нашій антропології, клімату, естетичним уподобанням тощо. Такий одяг потрібен українській молоді, такий одяг потрібен персоналу українських фірм за кордоном, такий одяг потрібен нашим дипломатам та багатьом іншим людям.

В Україні вже є молоді модельєри, що працюють у такому стилі. Це переважно студенти, що ще не мають матеріальної бази для масового впровадження в життя своїх ідей, які вже зараз необхідно донести до українського суспільства, дати можливість нації бути сучасною й українською одночасно. Саме цих молодих, незакомлексованих людей і буде зібрано на осіннє Свято української моди.

А до того протягом весни та літа буде йти постійна робота з популяризації українського стилю. Ініціативна група буде не лише зосереджуватись на вже запланованих акціях, але й підтримувати найрізні ініціативи, що з’являтимуться у інших небайдужих людей.

Якщо Вам подобається акція “Україні – українську моду!”, якщо бажаєте допомогти порадою, власним досвідом, грошима тощо; якщо у Вас самих є гарна ідея, що працює в тому ж напрямку, то звертайтесь до членів ініціативної групи:


Володимир Щербина
[email protected]

Олександр Зленко
[email protected]

Микола Габер
[email protected]


----------------------------------------------------

В тему:

Модна тенденція

В кімоно вхід безкоштовний

Джинсові вишиванки: “мікс” українського й американського

“Kyiv fashion 2004”

Kyiv Fashion 2005

Жнива родинної пам’яті

Проект Сенсар: мова, одяг, Лінукс

Нова арійська культура: естетика, стиль, дизайн


У вишиванках вхід безкоштовно (дискусія на форумі “Народного Оглядача”)

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Вишиванки пропонують:

Рідна мода

Культурне відродження 

Український одяг

 

Краще вишити самому:

Спілкування за вишивкою

Мистецька сторінка

 

А мені моя матуся вишиває :)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Вишиванки пропонують:

Рідна мода

Культурне відродження 

Український одяг

 

Краще вишити самому:

Спілкування за вишивкою

Мистецька сторінка

 

А мені моя матуся вишиває :)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)