Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Бути чи не бути українській мові?

“Звичайно, бути!” – вирішили учасники акції, що відбулась 18 травня під вікнами будівлі Кабінету Міністрів.
Ввечері 17 травня надійшло SMS-повідомлення такого змісту: “Українській мові в Україні: бути чи не бути? Прийди завтра о 10-ій ранку до будинку Кабміну та напиши на дошці відповідь на це питання!”.

О 10-й ранку навпроти будівлі Кабміну стояли дві дошки – на одній було “БУТИ!”, а на другій – “НЕ БУТИ!”, де кожний охочий міг написати у довільній формі відповідь на поставлене запитання.

Серед присутніх на акції були Сашко Положинський (гурт “Тартак”), Сергій Присяжний (гурт “Мотор’рола”), Андрій Тимчук (гурт “Флайzzzа”), у повному складі гурт “ОтVінта!”, а також інші небайдужі українці.

Юрко Журавель (ОтVінта), Андрій Тимчук (Флайzzzа), Сашко Положинський (Тартак) під час акції

Як правило, біля Кабміну ходить мало людей – кияни дотримуються старого військового правила: “подалі від начальства, поближче до кухні...” [ :) ], тому обирають собі маршрути пересування в обхід місць, де є “начальство”. Через те перехожих було доволі мало, але ті, хто ризикнув пройтись біля Кабміну, в більшості своєї цікавились акцією. Узнав, в чому тут справа, дехто розписувався на дошці ЗА українську мову.

Знайшовся й один представник “п’ятої колони”, що розписався ПРОТИ української мови, сказав кілька образ на адресу українців і зник.

Кілька машин, що проїздили поряд, зупинились - водії вийшли, щоб поставити підписи ЗА. А один з них ще дописав “Вітренко – зараза!”, додатково усно висловивши свої думки щодо цієї антиукраїнської “політичної діячки”.

За деякий час із будівлі Кабміну вийшов Маркіян Лубківський, якій також поставив свій підпис ЗА українську мову. Він обмінявся контактами з організаторами акції і запропонував їм брати участь у розробці державних програм зі збереження української мови.

Маркіян Лубківський

На початку першої години дня організатори згорнули дошки. Акція закінчилась.

* * *

Хоча учасників було небагато, але акція підтвердила одне доволі цікаве спостереження.

Останнім часом кількість різних акцій, заходів, подій ЗА українську мову, українську культуру різко збільшилась. Замість одної-двох гучних акцій на рік, тепер бачимо багато великих, середніх та дрібних – але вони відбуваються майже постійно, в них беруть участь різні люди з різних верств населення в різних регіонах України. Кількість таких людей неухильно зростає.

Щоб краще усвідомити, що відбувається, можна навести таку аналогію.

Уявить собі річку, перегороджену потужною греблею, яка заплановано пропускає лише невеликий струмок (мовляв, річка, тобто українська мова і культура, є). Ті, хто стоїть нижче за течією, думають, що цей струмок і є річка, і не варто на таку дрібноту звертати увагу.

Але вода за греблею вже піднялась по самий вінець і зараз почне литись через край. В самих слабких місцях побігли струмочки. Вони невеликі, але їх багато і вони повсюди. Їх стає все більше. Деякі дурні намагаються зупинити процес – пробують укріпити греблю в деяких місцях (а струмки починають одразу бігти в кількох інших), дехто намагається зробити надбудову над греблею (“статус регіональної російської мови” тощо). Але ці всі зусилля марні. Люди нижче за течією цього не бачать, але ті, хто поближче до греблі, бачать, як кількість оцих дрібних струмочків різко зростає і розуміють – ось-ось ці струмки зіллються в одну велику хвилю, проломлять греблю і знесуть її до дідька разом з тими дурнями, що намагають протистояти.

І це буде. Зовсім скоро. А ви – кожен на своєму місці і в міру своїх можливостей – можете це прискорити. Головне – не бути байдужим.

Хай буде!


----------------------------------------------------

В тему:

Мова і війна

Проект Сенсар: мова, одяг, Лінукс

Зростає число небайдужих

Офіційний сайт акції “Не будь байдужим!”

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи