Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Другий день роботи VIII Конгресу СКУ

Категорія:

19 серпня 2003 року відбулася друга Пленарна сесія, під час якої були заслухані підсумки звітів Крайових центральних репрезентацій.
На сесії були заслухані підсумки звітів Крайових центральних репрезентацій, а саме Європейського конгресу українців, Головної ради українських громадських організацій в Бельгії, Українсько-Бразильської центральної репрезентації. Союзу українців Великої Британії, Федерації українців Вірменії “Україна”, Координаційної ради українців у Грузії, Товариства української діаспори в Греції “Українсько-Грецька Думка”, Конгресу українців Естонії, Асоціації “Українці в Казахстані”, Конгресу українців Канади, Українського культурно-просвітнього товариства у Латвії “Дніпро”, Об’єднання українців у Польщі, Спілки українців Придністров’я, Об’єднання українців Росії, Української американської координаційної ради та Українського конгресового комітету Америки, Товариства української культури в Угорщині, Українського культурного центру “Батьківщина”00 (Узбекистан), Репрезентативного комітету української громади Франції, Української ініціативи в Чеській Республіці. Всі виступаючі представили змістовні звіти про діяльність організацій за останні п’ять років (тексти видрукувані в книзі “Звіти 1998-2003”). З поважних причин не звітували чотири крайових репрезентації з Аргентини, Литви, Німеччини та Румунії. Про свою роботу також розповіли голови та представники діаспорних організацій, які не є членами СКУ, але планують ними стати (Білорусь, Італія, Португалія, Сербія і Чорногорія).

Цього ж дня у великій актовій залі всі бажаючі мали змогу заслухати звіти Президії Секретаріату, рад і комісій СКУ.

Першим про свою роботу розповів Президент СКУ Аскольд Лозинський. Він наголосив, що СКУ робив усе можливе для об’єднання Східної та Західної діаспори. Зокрема, протягом останніх п’яти років пан Аскольд відвідав українські громади 26 країн. Він наголосив на тому, що СКУ вже став юридичною особою у Канаді, а також був прийнятий до ООН на правах неурядової організації.

Після Президента виступили Генеральний секретар Віктор Педенко, перший заступник президента Марія Шкамбара, другий заступник Оксана Соколик. Замість третього заступника - фінансового референта - виступила скарбник Оля Даниляк.

Декілька доповідачів говорили про зусилля СКУ у досягненні офіційного визнання світовим співтовариством Голодомору 1932-33 років.

Щодо звітів рад та комісій, то із запланованих не виступали тільки представники Церковної ради.

Від Світової координаційної виховно-освітньої ради виступила Іроїда Винницька. Серед положень у резолюції цієї ради є й такі, що стосуються України. А саме: “СКВОР звертається до освітян, батьків і всіх свідомих українців активно діяти, щоб покращити знання і підсилити повагу до української мови у її батьківщині Україні. З цією метою:
- не допустити скорочення україномовних шкіл у східних регіонах України;
- забезпечити 80% функціонування української мови в засобах масової інформації;
- сприяти україномовному книговидавництву;
- противитися тенденції збереження російської мови, як мови викладання та спілкування у вищих навчальних закладах України;
- постійно використовувати українську мову в органах влади, армії та побуті.

СКВОР висловлює стурбованість поширенням корупції у навчальних закладах сучасної України. СКВОР звертається до батьків, вчителів, керівників освітніх і культурних установ України присвятити цій проблемі особливу увагу.

СКВОР звертається до Президента, Уряду та Верховної Ради України створити при закордонних представництвах України, в країнах де компактно проживає українська діаспора, центри підтримки української освіти і культури.”

Від Світової ради суспільної служби виступила Оля Даниляк, Світової наукової ради - професор Любомир Винар; Ради для справ культури - доктор Марія Фішер-Слиж, Української світової кооперативної ради - член Контрольної комісії Ярослав Соколик, Комісії спорту - Лариса Барабаш-Темпл, Конференції українських молодечих організацій - Марта Кузьмович.

Одним із найцікавіших був звіт Комісії людських та громадянських прав (голова - професор Юрій Даревич). Засідання комісії викликало великий інтерес. На ньому були присутні понад 100 осіб, які мали право голосу. Заслухано інформації представників Росії, Польщі, Словаччини, Білорусі, Сербії і Чорногорії, Португалії, Придністров’я і Криму, а також доповіді. Члени Комісії зібрали велику кількість заяв, у яких описані порушення прав громадян України та представників діаспори. В одній, наприклад, зазначено, про звільнення з роботи двох молодих чоловіків, які відмовилися писати листи в одному з міністерств України російською мовою. Зараз справа розглядається в суді. Ще в одній заяві описаний стан україномовного шкільництва, преси, розвиток мови та культури в Автономній Республіці Крим. Кожну із заяв члени Комісії спочатку розглянуть, а потім почнуть робити клопотання. Частину з них передадуть до Конгресової комісії. Вирішено створити правозахисні українські гуртки в Білорусі, Придністров’ї та Словаччині. Представлення резолюцій та рекомендацій даної Комісії вирішено перенести на наступну каденцію СКУ.

Протягом другого дня роботи Конгресу у коридорах та фойє Міського будинку вчителя продовжувалися виставки книжок та виробів декоративно-прикладного мистецтва.

Завтра Конгрес СКУ продовжить свою роботу. В першій половині дня відбудеться третя пленарна сесія конгресу, а по обіді пройде кілька круглих столів, присвячених різним аспектам діаспорного життя.


---------------------------------------------------

Ukrainian World Congress
295 College street, 3 rd floor,
Toronto ON M5T 1S2
Canada
tel. (416) 323-3020
fax (416) 323-3250
e-mail: [email protected]
internet: www.ukrainianworldcongress.org


----------------------------------------------------

В тему:

Українці всього світу, єднайтесь!

18-21 серпня в Україні вперше відбудеться з’їзд Світового конгресу українців

Світовий конгрес українців проведе вперше свій конгрес у Києві
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи