Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Суркіс купуватиме підтримку студентів?

Категорія:

Учора до редакції зателефонував невідомий, який представився Володимиром і сказав, що є представником руху фанатів київського “Динамо” White-Blue hooligans (у перекладі з англійської – “Біло-сині хулігани”). Представник цього руху стверджує, що акцію підтримки братів Суркісів уболівальниками здійснять, залучивши студентів, яким заплатять по 20-30 гривень.
За словами Володимира, в інтернеті він бачив заклик на адресу київських студентів за винагороду взяти участь у мітингу на підтримку керівників ФК “Динамо”. Згодом аналогічна інформація з’явилася на відомому інформаційному інтернет-ресурсі obozrevatel.com.

Нагадаємо, в учорашньому числі “Газети” було вміщено матеріал під назвою “Фани київського “Динамо” проти Суркісів?”, у якому розповідали про заяву вболівальників київської команди. У ній ідеться про те, що фани “динамівців” не підтримують акцій протесту, про які раніше заявляли брати Суркіси. В цьому документі зазначено: “Днями керівництво футбольного клубу “Динамо” (Київ) в особі панів І. Суркіса і Г. Суркіса мають намір від нашого імені (вболівальників White-Blue hooligans) організувати акцію протесту проти рішення суду щодо акцій клубу. Ми хочемо заявити, що рух White-Blue hooligans не має жодного стосунку до цього заходу. Це означає, що ми не поділяємо думки, мовляв, іде війна проти клубу. Війна йде проти панів Суркісів, злочинців, які плюють на закон, на державу. Ми вважаємо, що нинішня ситуація склалася цілком із провини панів Суркісів, які проводили незаконні операції з акціями клубу. Також нинішні президент клубу І. Суркіс і почесний президент Г. Суркіс мають усвідомити, що їм не місце в клубі. Їхнє місце – на лаві підсудних”.

Ця заява стала реакцією на слова президента “Динамо” Ігоря Суркіса, який в інтерв’ю “Дзеркалу тижня” повідомив, що фани футбольного клубу “Динамо” готують акцію протесту. “Мені телефонували вболівальники різних українських команд і висловлювали бажання приєднатися до акції протесту, яку готує фан-клуб київського “Динамо”, – розповів він. Разом із тим, Суркіс відмовився повідати конкретику запланованого заходу, тому що “це не наша ідея, це – добровільна ініціатива “динамівських” уболівальників”. Однак поділився інформацією про те, що “в ній бажають узяти участь приблизно 25-30 тисяч шанувальників футболу”.

За словами Володимира, рух активних уболівальників київського “Динамо” White-Blue hooligans, який він представляє, започатковано ще на початку 80-х років минулого століття. Нині до нього входить близько 300 осіб. Об’єднання вболівальників із самого початку відвідувало не лише домашні матчі “динамівців”, а й виїзні ігри. На інтернет-сторінці цього руху за адресою http://www.geocities.com/wbhools, сказано, що зазначений сайт є єдиною офіційною сторінкою, яка представляє фанатів ФК “Динамо” (Київ).

Володимир стверджує, що саме їхній рух уболівальників є єдиним рухом, який займається підтримкою улюбленої команди впродовж не одного десятиліття на певному професійному рівні. “В нас уже змінилося 2-3 покоління вболівальників, – зауважив представник White-Blue hooligans. – Ми не просто приходимо на стадіон для того, щоб лузати насіння й дудіти в дудки. В нас немає таких людей. Ми активно підтримує команду й удома, й на виїзді. Тому від імені активних уболівальників “Динамо”, які справді переживають за цю команду, крім нас, ніхто не може виступати. Суркіси приходять і згодом підуть, куплені гравці сьогодні в “Динамо”, а завтра – деінде, а ми будемо завжди зі своєю улюбленою командою”. Володимир стверджує: попри те, що клуб “Динамо” нічим не сприяє фанатам, брати Суркіси періодично звертаються по допомогу до White-Blue hooligans.

Скажімо, за його словами, 2002 року, коли був чемпіонський матч із “Дніпром”, Суркіс через свої канали попросив White-Blue hooligans прийти на гру та підтримати команду, позаяк було складно заманити переляканих міліцією глядачів на “динамівський” стадіон. “Ми не за Григоришина й не за Томенка, – заявляє Володимир. – Ми проти діючого керівництва клубу. Нині Суркіси використовують уболівальників заради власних інтересів. За іншого ставлення до нас ми змінили б свою позицію”.

Брати Суркіси, на думку Володимира, сповідують виключно матеріалістичний підхід до вболівальників “Динамо” і підтримують їх лише тоді, коли потрапляють у скрутні обставини. Автобуси для поїздок на виїзні матчі з’являлися перед парламентськими виборами й робили це для того, аби заручитися підтримкою вболівальників “Динамо”. Після виборів автобусів більше не було.

Володимир стверджує, що тепер їм знову пообіцяли автобуси для поїздки у Харків, де відбудеться виїзний матч киян. Знову ж таки, це роблять для того, щоб задобрити фанів.

У розділі “Фан-клуб” на офіційному сайті київського “Динамо” в переліку “динамівських” організацій уболівальників White-Blue hooligans немає. Володимир пояснив це тим, що це позиція керівництва “Динамо” стосовно фанів команди. За 12 років вони жодного разу не чинили спроби вступити з вболівальниками в контакт. Усі фанівські осередки, назви яких виведено на офіційному сайті клубу, існують лише на папері.

“Клуб жодного разу не ставав на наш бік, коли правоохоронці порушували наші права, – розповів Володимир. – Приміром, 2002 року в Житомирі місцеві правоохоронці затримали трьох наших людей, стосовно них відкрили кримінальні справи. Вони навіть пальцем не поворухнули й не дали жодної копійки, щоб залучити кваліфікованих адвокатів. Були випадки, коли міліція здійснювала напади на вболівальників команди в Києві, на тамтешньому стадіоні “Динамо”. До того ж, вони робили це в секторах, розташованих навпроти VIP-ложі, де сидить керівництво СДПУ(о), яке є керівництвом “Динамо”. Вони жодного разу не сказали навіть слова на наш захист. При такому ставленні власників “Динамо” до вболівальників у нас відповідне ставлення до них”.

Представник White-Blue hooligans стверджує, що акцію підтримки братів Суркісів уболівальниками здійснять, залучивши студентів, яким заплатять по 20-30 гривень. “Студентам заплатять гроші, вони прийдуть із прапорами та транспарантами, а потім розійдуться по гуртожитках, – запевняє Володимир. – Суркіс не може діяти іншими методами. Завдяки грошам він збере студентів для того, щоб була “картинка” для “Інтера”. Але серед них не буде вболівальників “Динамо”. На домашні матчі “Динамо” приходить 3-5 тисяч вболівальників. А звідки Суркіс візьме 30 тисяч осіб, про які він заявляв, для мене залишається загадкою. Очевидно, це буде “ліва” публіка”.

У розмові з кореспондентом “Газети” прес-аташе ФК “Динамо” Сергій Полховський заявив: “Оголошення про реєстрацію фан-клубів на нашому офіційному сайті розміщено ще три роки тому. Однак White-Blue hooligans чомусь не захотіли зареєструватися”.

Прес-аташе ФК “Динамо” назвав нісенітницею заяву White-Blue hooligans про те, що, мовляв, їхній сайт є єдиною офіційною сторінкою, яка представляє фанатів ФК “Динамо (Київ)”, позаяк у такому разі кожен охочий може створити веб-сторінку й оголосити себе єдиним представником уболівальницького руху тієї чи іншої команди.

На запитання щодо проведення акцій протесту, про які згадував Ігор Суркіс, Сергій Полховський заявив, що на цьому етапі їх не планують. “Президент ФК “Динамо” Ігор Суркіс зробив заяву про акцію протесту 25-30 тисяч уболівальників команди перед зустріччю з Президентом України Віктором Ющенком, – зазначив пан Полховський. – Віктор Андрійович запевнив Леоніда Кравчука в тому, що розгляд питання стосовно акцій київського “Динамо” відбуватиметься в рамках чинного законодавства. З огляду на обіцянку Президента України, нині немає сенсу проводити акції. Якщо розгляд цього питання зайде в безвихідь або розгортатиметься не так, як слід, то тоді, можливо, й будуть акції протесту”.

Один із керівників громадської організації “Фан-клуб київського “Динамо” – офіційного фан-клубу “синьо-білих”, який діє під протекторатом ФК “Динамо”, Петро Лавринюк заявив, що White-Blue hooligans анонімно присвоїли собі право висловлюватися від імені вболівальників ФК “Динамо”.

“В Україні та за межами держави є дуже багато вболівальників “динамівців”, – зауважив Петро Лавринюк. – White-Blue hooligans узурпували право висловлюватися від імені всіх шанувальників клубу. Як на мене, це політичні технології, White-Blue hooligans навмисно підливають масла у вогонь”. За словами Петра Лавринюка, в уболівальницький рух White-Blue hooligans входять п’янички, від яких керівництво офіційного фан-клубу намагається відокремитися. До складу громадської організації “Фан-клуб київського “Динамо” входить близько
10 тисяч осіб, утім чимало шанувальників київської команди не встигли пройти формальних процедур.

“У другій декаді березня відбудеться всеукраїнська конференція шанувальників “Динамо”, на якій можна буде підрахувати нашу кількість, – зазначив один із керівників громадської організації “Фан-клуб київського “Динамо”. – Наразі ми не плануємо проводити акції протесту на захист керівництва “Динамо”. Багато вболівальників прагнуть піти до Верховної Ради чи інших державних установ і задекларувати власну позицію. Наразі ми утримуємо їх від таких стихійних акцій. Дещо пізніше обговоримо доцільність проведення мітингу й, можливо, вийдемо на вулицю. Можу запевнити вас, що нам під силу зібрати 25-30 тисяч осіб на підтримку керівництва “Динамо”. Адже, крім фанів, долучаться ще й стихійні учасники мітингу”.

Після спілкування з іншими фанами “Динамо”, які не входять до офіційного фан-клубу, про котрий, за словами його членів, керівництво “Динамо” згадує лише тоді, коли треба за допомогою вболівальників вирішувати якісь свої питання, вимальовується позиція пересічного фаната “Динамо”. Приблизно вона звучатиме так: “Щодо участі в якихось заходах, то все залежить від формулювання. Якщо це буде акція на підтримку “Динамо”, спрямована на те, щоб зберегти клуб, то піду однозначно. А якщо це буде акція на підтримку Суркіса в його конфлікті з Григоришиним, то не піду однозначно”. Фанати наголошують на тому, що однаково не довіряють ні Суркісу, ні Григоришину.


----------------------------------------------------

В тему:

Студентам пропонують 20 гривень за «2 години постояти за «Динамо»

Ситуація навколо ДИНАМО: вболівальники підтримувати Суркісів не будуть

Турчинов: Політики в арешті акцій ФК Динамо немає

Арешт

Почалася боротьба за симпатії динамівських фанатів

Біло-сині – без Суркісів

Медведчук прокоментував ситуацію навколо зміни власника ФК "Динамо"
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи